125 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

2
14 Ιουνίου 2016

14 ΙΟΥΝΙΟΥ 1891 -14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Μια περίοδος  ξεχωριστή για την Πάτρα, ξεχωριστή για τον Ελληνικό Αθλητισμό. 125 χρόνια ιστορίας για τον σύλλογο που έχει δοξάσει την πόλη μας,σε όλη την Ελλάδα ,που έχει εκπροσωπήσει  την χώρα στην Ευρώπη στο ποδόσφαιρο ,ως η πρώτη ομάδα εκτός Αθήνας & Θεσσαλονίκης που έπαιξε σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που είχε αθλητές στις τάξεις της Ολυμπιονίκες ,Παγκόσμιους και Πανευρωπαϊκούς πρωταθλητές σε πολλά τμήματα του Συλλόγου. Μεγάλες μορφές έχουν στηρίξει διαχρονικά το οικοδόμημα  που λέγετε Π.Γ.Ε .

Σε αυτο το κείμενο δεν θα θέλαμε να παραθέσουμε ιστορικά στοιχεία και δεδομένα για πρόσωπα και επιτυχίες ,που είναι εύκολο να βρεί κάποιος στις διάφορες πηγές που υπάρχουν,αλλά επιδιώκουμε να τονίσουμε τι πραγματικά συμβολίζει για εμάς  ο σύλλογος και όλη η ιστορία τόσων χρόνων.

Ζούμε εποχές δύσκολες σαν σύλλογος ,η νέα γενιά δεν μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο της ομάδας σε αθλητικά πλαίσια και αυτό ειναι αιτία όσων είχαν και έχουν την τύχη της ομάδας συνολικά. ΟΙ ΛΑΜΠΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΡΑΜΑ. Παρ΄ όλα αυτά,αυτό που γίνεται σε αυτήν την ομάδα είναι σπάνιο και αξίζει να ερευνηθεί.Τόσες απογοητεύσεις τόσα χρόνια, όμως ο κόσμος πιστός έγραφε ιστορία δείχνοντας τι σημαίνει μεγάλη ομάδα. Η  Γ Εθνική είναι μαύρη σελίδα στην ιστορία μας,όμως είναι μέρος αυτής και απέδειξε την δυναμική του συλλόγου. Οι εκδρομές ανά την Ελλάδα με  εκατοντάδες και χιλιάδες κόσμου μαζί, η πίκρα και το κλάμα στην Φυλή το 2006 στον πρώτο υποβιβασμό της ομάδας,οι πορείες το 2003 επι Βενιζέλου ,το 2011 κατά Κούγια, είναι μέρος της ιστορίας και δείγμα διαφορετικότητας και πρέπει να τις θυμόμαστε γιατι ανέδειξαν μια διαφορετική δυναμική για την ομάδα μας.

Ανήκουμε στην γενιά ,λοιπόν της μάχης για να παραμένει η ιστορία της ομάδας στο προσκήνιο,ανήκουμε στην γενιά που δεν έχει δεί μία χαρά,που έχει κατηγορηθεί ενώ εχει κάνα τόσα για αυτό τον σύλλογο,είμαστε η γενιά που στην πόλη αυτή δεν υπήρχε ενα ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ σε τοίχο γραμμένο και αναλάβαμε να το κάνουμε πράξη ,είμαστε αυτοί που πρίν 5 χρόνια τέτοια μέρα στα 120 χρόνια της ομάδας  θυμήσαμε σε όλη την Πάτρα ,τα γενέθλια ενός εκ των αρχαιοτέρων συλλόγων της Ελλάδας,είμαστε η γενιά που εκείνη την περίοδο σε αγώνα Γ Εθνικής Μπάσκετ της ομάδας μας ,είμασταν εκεί να τραγουδήσουμε για τα 120 χρόνια της ομάδας,ενω δίπλα η ποδοσφαιρική ομάδα ανέβαινε στην Β Εθνική ,είμαστε η γενιά που καθαρίζουμε το παρατημένο γήπεδο που γράφτηκε η ιστορία αυτή ,γιατί οι υπεύθυνοι απέχουν .Εμείς όμως πραγματικά δεν απέχουμε και θα κάνουμε οτι περνάει απο το χέρι μας αυτή η ιστορία να διογκωθεί. ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ είναι όλα τα τμήματα και όχι μόνο το ποδόσφαιρικό τμήμα.Είναι  οι επιτυχίες του στίβου ,της πυγμαχίας ,του Βόλεϊ  ,που καταγράφονται στις σελίδες αυτού του μεγάλου βιβλίου της ιστορίας. Τα στοιχεία σαφώς μιλούν απο μόνα τους ,οι συμμετοχές της ποδοσφαιρικής ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ  στην Α Εθνική παρά την αποχή τόσων χρόνων ,την κατατάσσει στην πρώτη δεκάδα της σχετικής λίστας και τοποθετείται διαχρονικά μέσα στις κορυφαίες ομάδες της χώρας . Με δεκάδες διεθνείς ποδοσφαιριστές απο την δεκαετία του 1970 και της «μεγάλης ομάδας  «της Ευρώπης  μέχρι και σήμερα την εποχή του Γεωργάτου ,του Κατσουράνη,του Σάμαρη κ.α.

Λίγες χαρές ,πολλές πίκρες …Αυτό μας αφήνει αδιάφορους … Δεν είμαστε ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ για τους τίτλους  αλλά για τον αγώνα που δίνεται στο να πετύχουμε  για την πόλη και για την υπερηφάνεια μας. Είμαστε ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ για την κληρονομιά που άφησαν οι παλιότεροι και έχουμε χρέος να την  διαφυλάξουμε ,για αυτό μαχόμαστε. Για το κοκκινόμαυρο χρώμα ,για το σύμβολο ,για όλα αυτά που κάποιοι απο εμάς έχουμε κάνει τατουάζ πάνω μας και στην καρδιά μας, για να κράταμε σε όλη μας τη ζωή την ιστορία μας ζωντανή. Είμαστε εδώ γιατι περιμένουμε να δούμε την ΠΑΝΑΧΑΪΚΑΡΑ κάθε φορά που αγωνίζεται ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Κανείς δεν ξεχνάει το παιχνιδι με την Ρόδο στην Αγυιά με 13.000 κόσμο στην Γ Εθνική,τις εκδρομές σε Αργος ,Ζάκυνθο. Κανείς δε ξεχνάει το «φλεγόμενο » κλειστό στα μπαράζ ανόδου στο Βόλει με Αεκ και Ορεστιάδα ή την ατμόσφαιρα σε τόσα παιχνίδια στο κλειστό στην Α1 και τις νίκες επί όλων των ομάδων του ΠΟΚ.Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι μέρος της ιστορίας που εκτός απο τους αθλητές την γράφει πιά και ο κόσμος. Είμαστε μέρος της ιστορίας και αυτό κατακτήθηκε απο την γενιά που ζεί την πίκρα και για αυτό τον λόγο το μέλλον θα είναι λαμπρό γιατί υπάρχει κόσμος που δεν το βάζει κάτω ,που δεν λυγίζει και θα είναι εκεί όταν η επιστροφή στην ελίτ ,εκεί που ανηκουμε  ,περήφανος για την υπομονή που έκανε, θα δικαιωθεί.

Η ιστορία γράφετε απο αυτούς που πιστεύουν και όσο δυσοίωνο φαίνεται τώρα το μέλλον ,να έχετε πίστη ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες και το βίβλιο θα συνεχίζει να γράφεται από όλους μας. Τρείς αιώνες ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  είναι λίγοι πλεόν μπροστά στην αιωνιότητα.Όλοι είμαστε περαστικοί ,αυτοί που ίδρυσαν τότε την ομάδα σίγουρα δεν ξέρουμε πως φαντάζονταν το μέλλον και αν πίστευαν οτι ο σύλλογος θα συνεχίσει να ζεί τόσα χρόνια ,όμως  έδειξαν τον δρόμο. Έκαναν την ομάδα αναπόσπαστο κομμάτι με την κοινωνία που λειτουργούσε ως παράδειγμα πολιτισμού ,αθλητισμού και επιτυχίας. Πλέον είναι μοναδική ευκαιρία απο φέτος να χτίσουμε μέσα απο αγάπη και όραμα ένα τέτοιο δρόμο για την ομάδα ,για τις γενιές που έρχονται και δεν πρέπει να «χαθούν» .

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΚΚΙΝΟΜΑΥΡΗ ΘΕΑ 125 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΑΓΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

FOR THE LAND ,FOR THE GLORY & FOR THE HISTORY

 

Latest Video

11912929_10153543680459293_1559805919_n

11948165_10153543680374293_1806640298_n

11950955_10153543680379293_1918048701_n