ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ 1930-2014

CACHE_650X650_1_207767
28 Οκτωβρίου 2016

cmjfslfztc5548821445393

 Την προηγούμενη Κυριακή 23/10 ,που αφιερώσαμε όλη την ημέρα μας στα γήπεδα δίπλα στην αγαπημένη μας Παναχαϊκή τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στο βόλεϊ,συμπληρώθηκαν 2 χρόνια απο την ημέρα ,που ο «μεγάλος δάσκαλος » που ανέδειξε μεγάλους θρύλους της ομάδας ,έφυγε απο την ζωή.Σαν ένα φόρο τιμής για να θυμούνται οι μεγάλοι και να γνωρίζουν οι πιο μικροί ,παραθέτουμε αυτο το κείμενο για την πορεία του σπουδαίου αυτού ανθρώπου.

    Μια από τις μεγαλύτερες μορφές που έχει αναδείξει η Παναχαϊκή Γ.Ε. και γενικότερα το αχαϊκό ποδόσφαιρο είναι ο Σπύρος Βουλγαράκης. Αναμφισβήτητα ο «Μεγάλος Δάσκαλος» της Παναχαϊκής. Ήταν παίκτης, προπονητής και κυρίως ανιχνευτής ταλέντων της κοκκινό-μαυρης ομάδας. Ανακάλυψε κι έφερε στην Παναχαϊκή Γ.Ε. πολλούς μεγάλους παίκτες, οι οποίοι έγραψαν με «χρυσά γράμματα» την ιστορία της Μεγάλης Κυρίας της Πελοποννήσου: Δαβουρλής, Μιχαλόπουλος, Μπρούμας, Τσιμαράς και τόσοι άλλοι…

fapiptcowj5548849c35f5b

Γεννήθηκε το 1930 στην Αγυιά, στο μέρος που αργότερα φτιάχτηκε ο κινηματογράφος «Ολυμπία». Μια έκταση 40 στρεμμάτων η οποία πουλήθηκε από τον πατέρα του. Μόνη του ασχολία σαν παιδί, το ποδόσφαιρο, στο παλιό γήπεδο του Αχιλλέα Πατρών. Έτσι, λοιπόν, ο Σπύρος Βουλγαράκης μαζί με την πιτσιρικαρία της γειτονιάς του έφτιαξαν μια ομάδα, την «Ένωση Σταδίου», από την οποία προήλθε ο Πανιώνιος Αγυιάς (έτος ίδρυσης: 1951). Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Κατάλαβα σύντομα ότι δεν είχε μέλλον αυτή η ομάδα, δεν είχαμε δικό μας γήπεδο. Ζήτησα από την Παναχαϊκή να γίνουμε θυγατρικό σωματείο της και μας έδωσαν χώρο για προπόνηση και αποδυτήρια στο γήπεδο. Φτιάξαμε βιβλία, κρατούσαμε πρακτικά, μας βοηθούσε σε αυτό ο Βαγγέλης Σωτηρόπουλος της Πάτρας Σπορ». Τελείωσε απότομα-απρόσμενα την ποδοσφαιρική του καριέρα όντας μόλις 25 χρονών (1955). Υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία όταν χτύπησε στο πόδι σε αγώνα με τον Αχιλλέα Πατρών, κόντρα με το Μαρκουίζο. Μεταφέρθηκε με τρένο (για να χωρά το φορείο) στο ΚΑΤ Κηφισιάς. Και πάλι ο Βουλγαράκης δεν το έβαλε κάτω. Τόσο μεγάλη η αγάπη του για το ποδόσφαιρο, με το που αισθάνθηκε καλά, άρχισε να παίζει μπάλα στο προαύλιο του ίδιου του Νοσοκομείου. Λίγο αργότερα, σε ένα παιχνίδι με τη Θύελλα Πατρών, όταν ο Παπαρσενίου του ζήτησε να αντικαταστήσει το Βετούλα, η ζημιά έγινε ανεπανόρθωτη. Έτσι δεν ξαναέπαιξε μπάλα…

CACHE_650X650_1_207767

 

Ήδη είχε τελειώσει την Τριάντειο Σχολή Πατρών. Και βέβαια δύσκολες εποχές τότε, πό-σο μάλλον για σπουδές. Ο ίδιος ο Βουλγαράκης ξεκινούσε με τα πόδια κάθε πρωί από την Αγυιά για να φτάσει στο τέρμα Ιωνίας (η έδρα της σχολής). Εκείνη την περίοδο αποκατα-στάθηκε επαγγελματικά. Έχοντας τελειώσει την Τριάντειο ως Τορναδόρος, βρήκε δουλειά στην Πειραϊκή-Πατραϊκή, είχε μεσολαβήσει ο Σκαμνάκης, παράγοντας της Παναχαϊκής και στέλεχος της Εταιρείας. Απ’ την Πειραϊκή-Πατραϊκή πήρε σύνταξη. Ταυτόχρονα προσέφερε τις πολύτιμες-σημαντικές υπηρεσίες του στην Παναχαϊκή. Δυστυχώς, το 1987 τον έδιωξε η Διοίκησή της, γιατί ζήτησε κάτι μηνιάτικα που του χρωστούσαν. Αυτή η εξέλιξη τον έκανε να πικραθεί-σιχαθεί πρόσωπα και καταστάσεις. Όμως και πάλι δεν το έβαλε κάτω. Στα χρό-νια που ακολούθησαν συνέχισε να δουλεύει στις ακαδημίες της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής, φθάνοντας σε αριθμό-ρεκόρ τους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα χέρια του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που πικράθηκε από τον χώρο της Παναχαϊκής, πέρα από τον τραυματισμό και το διωγμό του. Αυτός ο άνθρωπος εξέτισε ποινή φυλάκισης καταδικασθείς για δωροδοκία στο ματς με τον Άρη Θεσσαλονίκης, που στοίχισε τον υποβιβασμό της Παναχαϊκής το 1971. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Βουλγαράκη: «Κάθισα ένα μήνα νοσοκομείο για την Παναχαϊκή, έκανα και στη φυλακή για χάρη της. Θα μπορούσα να είχα αποφύγει τη φυλακή, αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Κάποιος έπρεπε να πάρει την ευθύνη, θα την πλήρωνε πολύς κόσμος τότε αν άνοιγα το στόμα μου. Τα φορτώθηκα όλα στην πλάτη μου… Δυστυχώς την πλήρωσε και η ομάδα που υποβιβάστηκε». Επί τουλάχιστον 30 έτη, ο Σπύρος Βουλγαράκης αναδείκνυε νέα ταλέντα που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη η Παναχαϊκιώτικη προσφορά του.

590_8131f959509a502d1a53cad3fbec0ad8

Ό,τι δεν πέτυχε ως παίκτης, το κατάφερε στο πολλαπλάσιο ως προπονητής, στην αρχή με τον Πανιώνιο Πατρών και στη συνέχεια με την Παναχαϊκή Γ.Ε.. Ξεκίνησε το 1957, έχοντας μαζέψει από τις αλάνες πάνω από 60 παιδιά. Ο Σπύρος Βουλγαράκης έφερε-ανέδειξε στην Παναχαϊκή πολλούς μεγάλους παίκτες: Αλεβιζόπουλος, Βασιλόπουλος, Γεωργακόπουλος, Δαβουρλής, Κυριακόπουλος, Λεβεντάκος, Μιχαλόπουλος, Μπρούμας, Παπαγιαννόπουλος, Πατρώνης, Πετρής, Ρήγας, Γιώργος Σπανοσωτηρόπουλος, Μπάμπης Σπανοσωτηρόπουλος, Στραβοπόδης, Τσιμαράς, Ψαρράς και τόσοι άλλοι… Αρκετά άτομα από αυτά τα έπλαθε όχι μόνο ποδοσφαιρικά, αλλά και ηθικά (έστω με αυστηρό τρόπο). Ήθελε, πέρα από σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, να βγαίνουν και σπουδαίοι άνθρωποι από την Παναχαϊκή.

Ο Βουλγαράκης πίστευε ισχυρά ότι δεν αξιοποιήθηκαν μεγάλες ευκαιρίες από διάφορες Διοικήσεις της Παναχαϊκής. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η πώληση του μέγιστου Κώστα Δαβουρλή από την Παναχαϊκή στον Ολυμπιακό Πειραιώς με το απίστευτο ποσό των 10.000.000 δραχμών εκείνη την εποχή (1973). Ο Βουλγαράκης ουσιαστικά παρακαλούσε τη Διοίκηση της Παναχαϊκής να αξιοποιήσει σημαντικό μέρος τους για μεγάλες υποδομές, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε. Θα μπορούσε η Παναχαϊκή Γ.Ε. να κινηθεί (και γιατί όχι) να γίνει σαν τον θρυλικό Άγιαξ (Άμστερνταμ Ολλανδίας), ίσως την πιο μεγάλη πηγή ποδοσφαιρικών ταλέντων στην Ευρώπη και βεβαίως από τις μεγαλύτερες ομάδες της σε τίτλους-διακρίσεις. Πιθανότατα, η Παναχαϊκή Γ.Ε. να είχε κατακτήσει τίτλους και 2ες θέσεις σε κορυφαίο επί-πεδο, όπως άλλες ομάδες: Άρης Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Θεσσαλονίκης, Πανιώνιος Σμύρνης… Η Παναχαϊκή επιτέλους πρέπει να βρει το δρόμο της σε κορυφαίους τίτλους-διακρίσεις.

1062925

Ο Σπύρος Βουλγαράκης «έφυγε» από την ζωή στις 23/10/2014 (84 χρονών). Αν και έχουν περάσει 2 χρόνια , προφανώς είναι ακόμα νωπή η απώλειά του. Όμως ζει στις Παναχαϊκιώτικες ψυχές μας για πάντα…

Ο Σπύρος Βουλγαράκης ήταν από τους αγνότερους κοκκινόμαυρους ανθρώπους . Έδωσε τόσα πολλά στην Παναχαϊκή, με αποτέλεσμα να το πληρώσει ακριβά κάποιες φορές. Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των Πατρινών φιλάθλων-οπαδών τον σκεφτόμαστε με τιμή και σεβασμό, όπως του αξίζει. Κυρ-Σπύρο ο σύνδεσμος μας σε ευγνωμονεί για όσα προσέφερες στην αγαπημένη μας ομάδα.

Latest Video

11912929_10153543680459293_1559805919_n

11948165_10153543680374293_1806640298_n

11950955_10153543680379293_1918048701_n